VÍZITÚRÁZZ EGY SZERETHETŐBB VILÁGÉRT!

Ingyenes vízitúra mozgalom családoknak, iskoláknak, közösségeknek

Családi napok

Hazánk lakosságának közel fele vízparti vagy vízhez közeli településen él. A víz, mint természeti elem ugyan jelen van a települések életében, ám mint lakóhelyeket összekötő út, játszó és közösségi tér, sportpálya a legtöbb helyen nem játszik szerepet a helyiek életében. A 20 század elejéig a magyar emberekben a vízzel kapcsolatos tudás (némelyekben akár bölcsesség) magas szintű volt, a különböző vízi járművek használata, élelemgyűjtés (horgászat, halászat) ismerete, úszás tudás természetes volt a vízparti emberek számára. Mára ez a tudás kezd kikopni belőlünk, sok esetben még a vízparti emberek számára is akadály lett a víz és nem lehetőség.

A vízparti családi napok hasonlóan a Vízitúrázz Otthon mozgalmunkhoz, a vízi életmód családi népszerűsítését tűzte ki célul, ám ezt elsősorban olyan kötetlen alkalmak keretében, ahová elsősorban családok gyermekekkel látogatnak el, akár kirándulásként egyéb programokkal összekötve. Ebben az esetben nincs szükség komoly felszerelésre, előkészületekre, mert itt elsősorban a vízi életmóddal való ismerkedésről van szó. Ez lehet egy játék a vízparton, egy terepasztal, egy előadás vagy mese, esetleg egy rövid evezés kenuban vagy biztonságos bármilyen csónakban.
Ez a programtípus előkészítheti a családokat (különösen a gyermekeket) a későbbi, komolyabb vízi oktatásra, túrázásra. Mindezek mellett felhívja a figyelmet a település környékén lévő vízterületre, azok sajátosságaira, szépségére, történelmére...